Вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформация: какво ще координира?

Представяме ви графично обяснение на ролята и мястото на предлаганата от коалиция „За зелен рестарт“ нова административна длъжност в българското правителство за подпомагане на устойчивото развитие на България.

Коалиция „За зелен рестарт“ – MOVE.BG, WWF, „Грийнпийс“ и „Институт Кръгова Икономика“, изпрати до водещите политически партии от новото Народно събрание графично обяснение на длъжността Вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформация*. Чрез три графики Коалицията разяснява по-нагледно ролята на Вицепремиера и неговите връзки с останалите административни длъжности от Министерския съвет. Припомняме, че Коалиция „За зелен рестарт“ публично призова партиите в началото октомври, още преди старта на предизборната кампания, да бъде създадена тази длъжност след изборите заради спешната нужда от действия за справяне с климатичните промени в България и за подпомагане на устойчивото развитие на страната.

Първата графика представя министерствата, които трябва да координира Вицепремиерът по отношение на устойчивото развитие на страната.

Втората графика представя структурата на Европейската комисия със специален изпълнителен заместник- председател Франс Тимерманс, отговарящ за програмата за устойчиво развитие на ЕС – Европейския зелен пакт (Зелената сделка). Този модел може да бъде приложен в България.

Графика: Европейски съюз – източник Европейска комисия. Лиценз: СС.

 

Третата графика представя минимално необходимата конфигурация от ведомства и нуждата от задължително изграждане на силно експертен вътрешен капацитет в тях за подпомагане на зеленото развитие.

За спешната нужда от създаване на длъжността Вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформация в новото българско правителство прочете в Отвореното писмо на Коалиция „За зелен рестарт“ тук.

 

 

You Might Also Like