Посетихме Пловдив със събитието “Културни модели и кръговост”

На 16.11.2023 г. в зала “Планетариум” на Регионален природонаучен музей в град Пловдив Институт Кръгова Икономика (ИКИ) проведе събитието Културни модели и кръговост, част от инициативата 𝗚𝗹𝗼𝗯𝗮𝗹 𝗗𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗗𝗮𝘆. #GlobalDonutDay е ден на местни, ръководени от общността фестивали по целия свят, заинтересовани от и работещи за прилагането на принципите на 𝗗𝗼𝘂𝗴𝗵𝗻𝘂𝘁 𝗘𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝗰𝘀. Глобалната инициатива се провежда за първи път и България стана част от нея благодарение на ИКИ и с подкрепата на Фондация Фридрих Еберт.

Какво е 𝗚𝗹𝗼𝗯𝗮𝗹 𝗗𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗗𝗮𝘆?

𝗗𝗼𝘂𝗴𝗵𝗻𝘂𝘁 𝗘𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝗰𝘀 предлага визия за това какво означава за човечеството да процъфтява през 21-ви век с цел задоволяване на нуждите на всички хора в рамките на планетарните граници.

арх. Ива Станишева

Фокусът на това събитие беше върху културните, мисловните и системните модели, и тяхната приложимост за постигане на устойчивост, балансираност и кръговост. Заедно с участниците в залата на музея, арх. Ива Станишева и Радко Ковачев от ИКИ разгледаха алтернативните модели на развитие, които дават адекватни отговори на социалните и екологичните предизвикателствата в условията на динамично променящата се среда на града.

По време на неформалното събиране в бар “Чаша вино” в Пловдив лекторите и участниците дискутираха за измеренията и приложенията на модела “донът икономика” в условията на града и по-конкретно за Пловдив. Обещахме си да продължим занапред с общи дейности.

С това последно събитие ИКИ приключва поредицата „Кръгови дни в България“ за тази година, с която всъщност само започнахме дългосрочна и многопластова дискусия, която ще задълбочим през следващата година.

You Might Also Like

Вашият коментар